Jak mogę sprawdzić, czy ktoś zablokował mnie w mediach społecznościowych

Mężczyzna pisze na swoim smartfonie

GettyImages



Zastanawiasz się, czy zostałeś zablokowany w mediach społecznościowych? Oto znaki

Ed Virgin 2 lutego 2021 Udostępnij Tweet Trzepnięcie 0 akcji

Blokada w mediach społecznościowych może wydawać się uderzeniem w twarz, a czasami tak właśnie ma się czuć. Innym razem może to być standardowe posunięcie po zerwaniu. Może ktoś nie lubi czytać Twoich przeciwnych poglądów politycznych w swoich postach. A może po prostu zdecydowali się posprzątać listę swoich znajomych i nie udało Ci się to zrobić, ponieważ nie wchodziłeś w interakcje od lat.

ZWIĄZANE Z: Jak mogę sprawdzić, czy ktoś zablokował mój numer



Jeśli podejrzewasz, że ktoś wyrzucił Cię w mediach społecznościowych, niezależnie od przyczyny, nie zawsze istnieje bezpośredni sposób na potwierdzenie Twoich podejrzeń. Zanim wpadniesz w szał, chcesz się upewnić, że faktycznie jesteś zablokowany (a nawet wtedy może nie jest to do końca warte szaleństwa). Jednym z możliwych wyjaśnień może być po prostu to, że użytkownik wyłączył lub usunął swoje konto z tej platformy mediów społecznościowych. Aby dojść do porozumienia, załóż czapkę Sherlocka Holmesa i zacznij się zastanawiać, czy faktycznie padłeś ofiarą blokady w mediach społecznościowych.



Przedstawimy Ci porady ekspertów dotyczące prostych sposobów sprawdzenia, czy jesteś zablokowany na większości platform mediów społecznościowych, a następnie omówimy konkretne kroki dla każdej z głównych aplikacji.

Pamiętaj, że zablokowanie to nie to samo, co wyciszenie, uśpienie lub zaprzestanie obserwowania przez kogoś. Zablokowanie oznacza, że ​​nie masz już dostępu do ich profili ani żadnych sposobów kontaktowania się z tą osobą za pośrednictwem aplikacji - w tym postów, wiadomości, list znajomych lub połączeń.


Typowe sposoby na sprawdzenie, czy jesteś zablokowany


Sharon van Donkelaar, dyrektor ds. Marketingu w Expandi.io , SaaS for LinkedIn marketing z siedzibą w Holandii, oferuje następujące typowe podejścia do określenia, czy zostałeś zablokowany:



  • Nie możesz znaleźć osoby w wyszukiwaniu profilu: Jeśli zauważyłeś, że czyjaś aktywność spadła z Twojego źródła, spróbuj wyszukać jej profil. Jeśli nie możesz ich zlokalizować za pomocą wyszukiwania, prawdopodobnie jest to jeden z dwóch scenariuszy: zablokowali Cię lub dezaktywowali swoje konto.
  • Nie możesz już wysyłać bezpośrednich wiadomości: Nie będziesz mógł wysyłać bezpośrednich wiadomości do nikogo, kto Cię zablokował, w tym próbować komunikować się z poprzednią rozmową w aplikacji. Zostanie wyszarzony lub zastąpiony komunikatem wskazującym, że profil nie jest już używany lub został zmieniony, mówi van Donkelaar. W takim przypadku możesz mieć 100% gwarancji, że Cię zablokowali.

Kroki specyficzne dla aplikacji, aby stwierdzić, czy jesteś zablokowany


Instagram

Według Hasnaina Khokhawali, eksperta ds. Mediów społecznościowych z firmy Hasnain Khokhawala, istnieją cztery sposoby na sprawdzenie, czy ktoś zablokował Cię na Instagramie Technographx .

  • Wyszukaj osobę: Na swojej stronie głównej kliknij lupę w dolnym panelu nawigacyjnym. Wyszukaj, używając nazwy użytkownika lub nazwy konta. Jeśli nie możesz go znaleźć, jesteś zablokowany lub jego konto jest nieaktywne.
  • Zobacz profil: Jeśli możesz znaleźć profil użytkownika na czyjejś stronie, kliknij jego profil. Będąc na ich stronie, nie będziesz mógł zobaczyć postów, a jedynie liczbę postów od osoby i jej obserwujących. Jeśli spróbujesz ponownie obserwować tę osobę, ale nie możesz, Instagram informuje Cię, że zostałeś zablokowany.
  • Wyślij bezpośrednią wiadomość: Na swojej stronie głównej kliknij papierowy samolot w prawym górnym rogu. Spróbuj wysłać bezpośrednią wiadomość do osoby. Jeśli otrzymasz komunikat o błędzie, zostałeś zablokowany lub jego konto nie jest już aktywne.

Facebook

Jeśli ktoś Cię zablokował na Facebooku, nie będziesz mógł go znaleźć w żadnym wyszukiwaniu, oznaczyć, zaprosić do grupy ani wysłać do niego wiadomości, mówi Khokhawala. Istnieje kilka sposobów wyszukiwania kogoś na Facebooku:

  1. W swoim głównym kanale w aplikacji kliknij lupę w prawym górnym rogu, a następnie wyszukaj osobę. Jeśli widzisz osobę w sekcji Osoby, ale nie ma jej już na liście znajomych, prawdopodobnie po prostu przestałeś obserwować. Jeśli w ogóle nie możesz znaleźć tej osoby, oznacza to, że zostałaś zablokowana lub ta osoba usunęła swoje konto.
  2. Jeśli masz wspólnego znajomego z osobą, którą podejrzewasz, że Cię zablokowała, przejdź do strony tego znajomego na Facebooku. Następnie na liście znajomych kliknij opcję Zobacz wszystkich znajomych. Stamtąd możesz wyszukać osobę, a jeśli okaże się, że nie ma wyników, możesz dalej potwierdzić przerażający blok. Zanim oszalejesz i zaczniesz prześladować osobę w innych mediach społecznościowych, zawsze możesz zapytać wspólnego znajomego, czy domniemany bloker nadal korzysta z Facebooka. Nie chcesz zakładać, że zostałeś zablokowany - możliwe, że użytkownik usunął swoje konto.

komunikator facebookowy

Jeśli jesteś zablokowany na Facebooku, zostaniesz również zablokowany na Facebooku Messenger. Możesz sprawdzić, czy blok pochodzi tylko z Messengera, czy z całego Facebooka, wykonując poniższe czynności, a następnie powtarzając powyższe kroki.

  1. Otwórz aplikację Facebook Messenger.
  2. Użyj przycisku Szukaj u góry, aby znaleźć osobę, lub przewiń swoje czaty, aby znaleźć poprzednią rozmowę.
  3. Wyślij osobie wiadomość.
  4. Jeśli otrzymasz z powrotem wiadomość z komunikatem Wiadomość nie została wysłana: ta osoba nie odbiera w tej chwili wiadomości, zostałeś zablokowany.

Świergot

Nie otrzymasz powiadomienia, jeśli zostałeś zablokowany na Twitterze, ale istnieje oczywisty sposób, aby to rozgryźć, mówi Khokhawala.



  1. Użyj lupy w dolnym panelu nawigacyjnym, aby otworzyć wyszukiwanie.
  2. Znajdź osobę lub firmę i przejdź do jej profilu na Twitterze.
  3. Jeśli zostałeś zablokowany, pojawi się komunikat z informacją: Zablokowano Ci możliwość obserwowania @ (Twitter Handle) i przeglądania tweetów użytkownika @ (Twitter Handle). Nie zobaczysz żadnego z ich tweetów.

TIK Tok

Jeśli ktoś zablokuje Cię na TikTok, może to po prostu oznaczać, że za bardzo Cię szanuje, abyś mógł zobaczyć, jak synchronizują usta lub tańczą jak głupiec. Aby dowiedzieć się, czy jesteś zablokowany, wykonaj następujące kroki:

  1. Otwórz aplikację.
  2. Kliknij przycisk Odkryj, aby wyszukać kogoś, używając dokładnej nazwy użytkownika.
  3. Przejdź do zakładki Użytkownicy.
  4. Jeśli się nie pojawiają, oznacza to, że zostałeś zablokowany lub ich konto jest wyłączone.

Jeśli uda Ci się znaleźć konto, które Twoim zdaniem mogło Cię zablokować, możesz potwierdzić swoje przeczucie na dwa inne sposoby:

  • Profil nie zawiera żadnych treści poza komunikatem: Nie możesz obejrzeć filmu ze względu na ustawienia prywatności tego użytkownika.
  • Próbujesz obserwować tę osobę, ale pojawia się błąd o treści: Nie możesz obserwować tego konta ze względu na ustawienia prywatności tego użytkownika.

LinkedIn

Wsparcie LinkedIn oferuje szereg działań, które wystąpią, jeśli zostałeś zablokowany w sieci (kliknij TUTAJ, aby zobaczyć listę). Aby ustalić, czy zostałeś zablokowany, zaloguj się na LinkedIn i sprawdź następujące obszary. Jeśli odpowiedź na którekolwiek z tych pytań brzmi „nie”, oznacza to, że zostałeś zablokowany.



  • Czy możesz znaleźć profil tej osoby?
  • Czy możesz wysłać wiadomość do tej osoby?
  • Czy widzisz jakąś treść udostępnioną tej osobie?
  • Jeśli masz rekomendacje lub rekomendacje od tej osoby, czy nadal tam są?

Powody blokady na LinkedIn są zwykle związane z awansem zawodowym lub karierą, a nie z osobistym problemem, więc nie powinieneś zbytnio tego brać.

Możesz też kopać: